• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next
free templates joomla

četrtek, 19.04.2018

Pozdravljeni, ta teden bo zabojček vseboval:

- krompir, vloženo rdečo peso,

- špinačo, šopek mlade ćebule,

- šopek mladega česna, šopek mladega korenja,

- solato in peteršilj.

Hvala in lepo pozdravljeni,

Ekološka kmetija Radikon

 

 

 

 

 

Vključen v podukrep 6.1.

Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete

Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje

Feferoni so zdravi

Ogled ponudbe

V našem okolju še vedno velja zmotno mišljenje, da je pikantnost oziroma ostrina čilija  škodljiva za želodec. Jed si dodatno raje dosolimo in dobro popramo, da dosežemo pikantnost, kar pa je zdravju precej bolj škodljivo. Od pekočih paprik najraje uporabljamo feferone, sveže, posušene ali vložene. Njihova ostrina doseže le 100–500 enot po Scovillovi lestvici.

Med drugim rahlo redčijo kri, zato se uporabljajo pri nagnjenosti k trombozam in krčnim žilam ter zmanjšujejo možnost srčne in možganske kapi. Feferoni namreč vsebujejo kapsaicin, ki zmanjšuje občutljivost na bolečino in izboljšuje razpoloženje, saj naj bi učinkovali antidepresivno. Blagodejni so tudi pri boleznih srca in pri zvišanem holesterolu.

Ta okusna zelenjava pa naj bi celo zmanjševala možnost za nastanek raka na prostati. 

Že stara ljudstva so cenila zdravilno moč čilija, kar je spoznal tudi Kolumb in čili prinesel v Evropo. V tradicionalnem zdravilstvu velja za naravni antibiotik, odlično razkužilo, pospešuje prebavo, poživlja krvni obtok in krepi kapilare, uporabljen na koži ugodno vpliva na revmatske bolezni.

Glavna zdravilna učinkovina čilija in vseh pekočih paprik je alkaloid kapsaicin, ki je topen v maščobah, zato lahko pekoč občutek v ustih uspešno »pogasimo« z mlekom, ki vsebuje večji odstotek maščob. Kapsaicin po zaužitju sproža toploto, ki povzroča znojenje in posledično očisti telo. V želodcu sproži povečano izločanje želodčnih sokov, ki zaščitijo sluznico in pospešijo predelavo hrane in odvajanje plinov. Pospeši se pretok krvi v žilah, okrepijo se kapilare, v možganih pa se pod vplivom kapsaicina pospešeno tvorijo endorfini, hormoni, ki v telesu sprožajo občutke sreče, zadovoljstva in ugodja ter blažijo bolečine. Svež čili vsebuje tudi veliko vitamina C, kar štiri- do petkrat več kot limone, vitamine skupine B, betakarotene in minerale. Zato krepi tudi naš imunski sistem.

Zanimivost: V prehranskih dopolnilih najdemo čili v izdelkih, ki so namenjeni uravnavanju telesne teže in očiščevanju telesa, v obliki kapsul ali tablet. Vsebujejo ga tudi protibolečinski toplotni obliži, ki se nalepijo na kožo na mestu bolečine.

Namig: Za dobro počutje in ohranjanje zdravja si občasno privoščite pekočo hrano s čilijem. Predvsem pa to storite v državah, kjer je čili doma in kjer pri pripravi hrane in nasploh vladajo slabše higienske razmere. Tako se boste izognili marsikateri prebavni težavi in si polepšali dopust.

 

Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo. Piškotki, ki so nujni za delovanje spletne strani, so se naložili. Če želite izvedeti več o piškotkih, ki jih uporabljamo poglejte Pogoji uporabe.

Strinjam se, da se piškotki naložijo

EU Piškotki Direktiva Plugin Informacije